Analýza přírodních antioxidantů v potravinách a potravinových surovinách s využitím moderních analytických metod - Pravcová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2024)
Disertační práce se věnuje vývoji analytických metod pro stanovení vybraných biologicky aktivních látek v potravinách a potravinových surovinách. Pomocí kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií byl objasněn fenolický profil v medovinách a pseudobilovinách. Ve vzorcích medovin a medu, enviromentálních vodách a ovoci byl navíc stanoven obsah pesticidů.
Analysis of antioxidants in foods and food raw materials using modern analytical methods
Keywords: fenolické látky; pesticidy; antioxidační aktivita; medoviny; pseudobiloviny; kapalinová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; extrakce; phenolic compounds; pesticides; antioxidant activity; meads; pseudocereals; liquid chromatography; mass spektrometry; extraction