Vliv působení konkurenčního prostředí ve veřejné osobní dopravě v okrese Uherské Hradiště na uplatnění ČSAD Uherské Hradiště a.s. na trhu veřejné osobní dopravy - Hrobař, Milan (Univerzita Pardubice, 1998)
Cílem této diplomové práce bylo zvážit možnosti vylepšení postavení firmy ČSAD Uherské Hradiště a.s. na trhu veřejné dopravy. V úvodu práce jsem provedl analýzu současného stavu veřejné osobní dopravy, jejího významu pro společnost a také vývoje mobility včetně ekologických aspektů. Dále jsem stručně popsal legislativu, která upravuje podnikání v silniční a železniční dopravě, kterou musí dopravci respektovat. Dále již následovaly konkrétní návrhy opatření na zvýšení konkurenceschopnosti firmy. Tohoto cíle jsem se snažil dosáhnout ve dvou rovinách. První spíše kvalitativní, kde jsem se hlavně zaměřil na zlepšení návazností autobusů na vlaky a druhá více ekonomická, přesněji řečeno snižování nákladů a tím pádem i ceny. Co se týká první části, zde jsem naleznul více než sedmdesát uskutečnitelných drobných změn a co se týká druhé části, zde jsem zvažoval možnost a oprávněnost nasazení menších autobusů. Nasazení tohoto druhu vozidel se ukázalo jako vhodné a oprávněné. V rámci ekonomického posuzování jsem se rozhodoval mezi dvěma typy vozidel a to Mercedes Benz 0614 a SOR 7,5 lili. Na základě výpočtů a s přihlédnutím ke zkušenostem z provozu jiných dopravců dostala přednost první varianta.
Keywords: veřejná osobní doprava; Uherské Hradiště; analýza stavu; public passenger transport; analysis of the state