Měřící systém pro experimentální studium všeobecných účinků brzdových zdrží - Kaloč, Rudolf; Janda, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2003)
Experimentální studium interakce brzdových systémů kolejových vozidel a adhezního děje ve styku kola s kolejnicí vyžaduje vybavit zkušební zařízení systémem pro přímé měření tečných sil vyvolaných účinkem třecích prvků na obvodu jízdní plochy kola. Tento systém je potřebný zejména pro sledování dynamických jevů na styku třecích prvků s jízdní plochou železničního kola, při zkoumání dějů samobuzeného kmitání, případně relaxačního kmitání, dále při zkoumání problematiky poškozování jízdní plochy a také akustických dějů, které vznikají při procesu brzdění patrně v důsledku vzniku samobuzeného kmitání povrchových vrstev jízdní plochy kola. V článku je popsán způsob konkrétní realizace tohoto systému pro potřeby uvedeného zkušebního zařízení. Článek navazuje na dřívější práce autorů v této oblasti.
Keywords: brzdové systémy; zkušební zařízení; experimentální metody