Analýza vlivu genderové diverzity na výkonnost firem - Smrčková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2025)
V rámci této diplomové práce je analyzován vliv genderové diverzity na výkonnost firem se zaměřením na tři klíčové oblasti: inovativnost, environmentální postoje a finanční hospodaření. Cílem práce je zjistit vliv genderové diverzity na vyjmenované oblasti výkonnosti. V teoretické části práce jsou vymezeny základní pojmy, jako je výkonnost podniku a diverzita v pracovním prostředí, s důrazem na genderovou diverzitu a její měření. Dále jsou uvedeny přístupy k managementu diverzity a přehled legislativních opatření týkajících se této problematiky. Analytická část práce se věnuje analýze konkrétních dat a identifikaci faktorů, které výkonnost ovlivňují. Výsledky jsou interpretovány pro různé státy a na jejich základě jsou formulována doporučení pro firmy.
Analysis of the impact of gender diversity on company performance
Keywords: výkonnost podniku; ekonomická výkonnost; inovace; environmentální výkonnost; gender; genderová diverzita; diverzity management; company performance; economic performance; innovation; environmental performance; gender; gender diversity; management diversity