Strukturní charakterizace organokovových sloučenin hmotnostní spektrometrií s ionizací elektrosprejem - Jirásko, Robert (Univerzita Pardubice, 2008)
Tato práce se zabývá strukturní charakterizací organokovových sloučenin se zaměřením na sloučeniny s polyizotopickým kovem. Pro většinu popisovaných experimentů v této práci byl použit hmotnostní spektrometr s elektrosprejovou ionizací a analyzátorem na principu iontové pasti, pomocí kterého byla získána hmotnostní spektra prvního řádu a tandemová hmotnostní spektra při snímání kladných i záporných iontů více než 250 organokovových sloučenin a následně studovány i fragmentární mechanismy. Pro srovnání a hlavně pro získání dalších informací (v případě experimentů tykajících se organokovových sloučenin s atomem niklu a germania a jejich komplexů s aminokyselinami) byl použit hmotnostní spektrometr s hybridním analyzátorem QqTOF. Vysoké rozlišení tohoto analyzátoru sloužilo pro potvrzení elementárního složení jednotlivých iontů.
Structural characterization of organometallic compounds using electrospray ionization mass spectrometry
Keywords: Mass spectrometry; organometallic compounds; ion trap; QqTOF; amino acids; tandem mass spectrometry; izotopic distribution; adducts; high resolution; Hmotnostní spektrometrie; organokovové sloučeniny; iontová past; QqTOF; aminokyseliny; tandemová hmotnostní spektrometrie; izotopická distribuce; adukty; vysoké rozlišení