Stanovenie polyamínov vo vzorkách LoVo bunkových línií - Andrlová, Lenka; Kanďár, Roman (Univerzita Pardubice, 2016)
Tento projekt je zameraný na sledovanie koncentrácie polyamínov, ktoré by mali zohrávať veľmi dôležitú úlohu v raste nádorov. Prezentovaná práca sa konkrétne zaoberá stanovením polyamínov vo vzorkách buniek ľudského kolorektálneho adenokarcinómu (bunková línia LoVo) po podaní inhibítorov ornithíndekarboxylázy (ODC). Polyamíny boli zo vzorky extrahované a dvojnásobne derivatizované použitím ethylchloroformátu (ECF) a anhydridu pentafluoropropiónovej kyseliny (PFPA). Deriváty boli následne rozdelené metódou plynovej chromatografie (GC) a detegované hmotnostným spektrometrom (MS). Dáta boli získané ako v móde TIC, tak aj v móde SIM. Výsledky vypovedajú o vplyve inhibítorov ODC na syntézu polyamínov.
Stanovení polyaminů ve vzorcích Lovo buněčných linií
Keywords: polyamíny; plynová chromatografia; hmotnostná spektrometria; polyaminy; plynová chromatografie; hmotnostní spektrometrie