Vývoj jednoduché voltametrické metody pro stanovení 17beta-estradiolu v perorálních antikoncepčních pilulkách - Chromá, Martina (Univerzita Pardubice, 2023)
Teoretická část diplomové práce se zaměřuje na základní charakteristiku, metabolismus, výskyt a analytické stanovení 17beta-estradiolu v různých matricích. V rámci experimentální části byla optimalizována square-wave voltametrie za účelem vývoje elektroanalytické metody vhodné pro stanovení 17beta-estradiolu v komerčně dostupných perorálních antikoncepčních pilulkách a kapslích používaných při hormonální substituční terapii. Optimalizovaná metoda byla validována a výsledky byly porovnávány s referenční chromatografickou metodou, kterou byla vysokoúčinná kapalinová chromatografie se spektrofotometrickou detekcí.
Development of a simple voltammetric method for the determination of 17beta-estradiol in oral contraceptive pills
Keywords: estradiol; cyklická a square-wave voltametrie; antikoncepční pilulky; estradiol; cyclic and square-wave voltammetry; contraceptive pills