Příprava fluorescenčně značených nanočástic na bázi kyseliny hyaluronové pro in vivo aplikace - Krupová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2021)
Cílem práce bylo stanovit optimální podmínky pro přípravu nanočástic kyseliny hyaluronové, včetně jejich značení fluorescenčními značkami. Dále bylo cílem získat nanočástice na bázi degradovatelného biopolymerního materiálu pro in vivo aplikace s možností detekce jejich distribuce a rozkladu v živém organismu. Podařilo se například prokázat vliv délky inkubační doby mezi přídavky acetonu při přípravě nanočástic karbodiimidovou metodou či vliv dialyzačního roztoku na velikost nanočástic.
Preparation of fluorescently labeled nanoparticles based on hyaluronic acid for in vivo applications
Keywords: radioaktivita; kyselina hyaluronová; radioprotektivní látky; nanočástice; radioactivity; hyaluronic acid; radioprotective agents; nanoparticles