Problematika vzdělávání romských dětí v sociálně vyloučené lokalitě v Husově ulici v Pardubicích - Tomasová, Klára (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato práce se zabývá obecně současnou situací vzdělávání romských dětí. Popisuje otázku rovných šancí ve vzdělání a poukazuje na její hlavní problémy. Úžeji se pak zaměřuje na konkrétní lokalitu v Husově ulici v Pardubicích a především na prostředí romského občanského sdružení Darjav. Čtenář se seznámí s názory romských rodičů na vzdělávání jejich dětí a pozná i zainteresovaný pohled učitelů a zaměstnanců sdružení Darjav. Práce má za úkol poznat složité vztahy mezi romskými dětmi, jejich rodiči a školou a snaží se najít realizovatelná východiska.
The questions of the Romany children education in the social exclusion locality in Husova street in Pardubice
Keywords: romové; vzdělávání; rovné příležitosti; vyloučená lokalita; Husova ulice; Pardubice; roma; education; equal opportunities; social excluded locality; Husova street