Enthalpie sorpcí vybraných organických látek na polykrystalickém VOPO4 a SbPO4 - Otta, Jindřich (Univerzita Pardubice, 1999)
Metodou GSC byly stanoveny diferenciální molární enthalpie adsorpce rozsáhlé skupiny uhlovodíků, alkylhalogenidů, ketonů, alkoholů a dalších sloučenin na dvou vrstevnatých fosforečnanech. Oba absorbenty byly snímkovány metodou SEM. Diskutují se hodnoty enthalpií adsorpce ve vztahu k pravděpodobné orientaci molekul poutaných k povrchu pevné fáze.
The Enthalpy of sorption of selected organic compounds on the polycrystallic VOPO4 and SbPO4
Keywords: Adsorpce; diferenciální molární enthalpie; plynová chromatografie; fosforečnan vanadylu; fosforečnan antimonitý