Sociální aspekty transsexuality - případová studie přeměny z muže na ženu - Krejčová, Alena (Univerzita Pardubice, 2010)
V této práci se snažím ukázat na velice často a silně tabuizovaný problém tykající se sexuální identity. Je jím transsexualita, a s ní spojené kategorizace většinové heterosexuální společnosti. Transsexualita se vyznačuje odmítáním svého vlastního těla a nutkavou potřebou žít v těle opačného pohlaví. V teoretické části práce se snažím ukázat transsexualitu z interdisciplinárnícho pohledu, zejména lékařství a sociálních věd. Navíc tato práce zahrnuje i určité poznatky z oblasti práva. Jsou zde také zmíněné organizace a různá pracoviště, které se zabývají pomocí transsexuálním lidem. Výzkumná část je případovou studií přeměny pohlaví z muže na ženu. Je založena na polostrukturovaných rozhovorech, jak s transsexuální osobou, tak s osobami z jejího okolí. Tyto rozhovory jsou skutečné a popsané vybranými osobami.
Social aspects of transsexuality - case study of transformation from man to woman
Keywords: transsexualita; genderové role; heteronormativita; transsexuality; gender role; heteronormativity