Stanovení progesteronu v moči netopýrů - Pospíšilová, Hana (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se v teoretické části zabývá obecným popisem netopýrů s konkrétním zaměřením na netopýry žijící v podnebí mírného pásu, jejich reprodukci a pohlavní hormon progesteron u samiček. Druhá polovina teoretické části je zaměřena na způsoby odběru vzorků, popis obecných principů vhodných metod a technik pro analýzu progesteronu v tělních tekutinách. Praktická část je věnována konkrétní práci v laboratoři. Zaměřuje se na získání vzorků moči netopýrů a následné měření pomocí vhodné metody s ohledem na finanční i časovou náročnost. Dále je popsán celý postup analýzy progesteronu včetně zkoumání vhodného absorpčního materiálu pro moč, výběru vhodného rozpouštědla, doby extrakce a teploty odparu. Na základě provedených testů a zkoumání bylo vyhodnoceno za nejvhodnější využití pro absorpci papír značky Whatman, dále rozpouštědlo hexan v ethylacetátu (3:2) za laboratorní teploty a doba extrakce 3 hodiny. Za těchto podmínek je stanovená účinnost extrakce a proměřen reálný vzorek se směsí moči a jiných tělních tekutin netopýra po porodu. Koncentrace progesteronu je stanovena imunoanalytickou metodou ELISA. Na závěr je zvolený způsob analýzy progesteronu z moči netopýrů diskutován a na základě prvotních výsledků jsou navržena vylepšení celého přístupu k analýze moči netopýrů.
Determination of progesterone in bat urine
Keywords: moč netopýrů; progesteron; extrakce progesteronu; imunoanalýza; ELISA; bat urine; progesterone; progesterone extraction; immunoassay; ELISA