Modifikované pryskyřice kyanátového typu jako nosiče pro identifikační tělíska - Vodochodský, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2012)
Cílem této diplomové práce je navázat na poznatky z předchozí práce Bc. Radky Adámkové a vybrat vhodnou směs epoxidové a kyanátové pryskyřice jako nosiče pro identifikační tělíska výbušin. Hlavním předmětem práce bylo vytipování vhodné směsi modifikované pryskyřice kyanátového typu ve spojení s epoxidovou pryskyřicí, přičemž k modifikaci byly použity kapalné polybutadienové a butadien-akrylonitrilové kaučuky. Tyto směsi byly jako samotné matrice sledovány z hlediska zpracovatelnosti či tepelných a mechanických vlastností. Dále byly smíchány v daném poměru se směsí oxidů kovů, nesoucí identifikační kód, a i u těchto vzorků byly prováděny zkoušky za účelem zjištění jejich tepelné a mechanické odolnosti. Vytipované vzorky byly připraveny k provedení výbuchové zkoušky. Za tímto účelem byla směs matrice a oxidů opatřena ještě fotocitlivými pigmenty za účelem jejich snazšího povýbuchového dohledání. Vzorky byly ve VÚPCH Explosia Pardubice připraveny, zapracovány do trhaviny a byl proveden odpal, identifikační tělíska byla následně dohledána a podrobena analýze.
Modified cyanate resins applicable to tagging elements
Keywords: identifikační tělíska; kyanátové pryskyřice; epoxidové pryskyřice; značkování výbušin; tepelné a mechanické vlastnosti; tagging elements; cyanate ester resins; epoxy resins; tagging of explosives; thermal and mechanical properties