Radioterapie mozkových nádorů a úloha radiologického asistenta při ní - Tomšová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány druhy záření používaných v radioterapii a jejich zdroje, včetně jejich biologických účinků (stochastické, deterministické). V práci je uvedeno několik druhů mozkových nádorů včetně klinických příznaků, jejich diagnostika a léčebná strategie. V praktické části je stručný popis úlohy radiologického asistenta na pracovišti radiační onkologie s popisem plánované a provedené radioterapie u pacienta s nádorem mozku.
Radiotherapy for brain tumours and the role of the radiologist assistant in it
Keywords: radioterapie; ionizující záření; zevní radioterapie; stereotaktická radioterapie; protonová léčba; intersticiální brachyterapie; radiologický asistent; nádor mozku; radiotherapy; ionising radiation; external radiotherapy; stereotactic radiotherapy; proton treatment; interstitial brachytherapy; radiologic assistant; brain tumour