Současný fenomén lidového léčitelství na Havlíčkobrodsku - Petruželková, Hana (Univerzita Pardubice, 2010)
Cílem práce je postihnout současný fenomén lidového léčitelství na Havlíčkobrodsku. Na základě terénního výzkumu jsem se snažila zjistit, jaký mají obyvatelé Havlíčkobrodska vztah k lidovému léčitelství a jaký mají s tímto fenoménem zkušenost. Obsahem práce je sociologicko-antropologická analýza fenoménu lidového léčitelství na Havlíčkobrodsku z perspektivy pacientů a lidových léčitelů. Terénní výzkum pro tuto bakalářskou práci byl prováděn na území Havlíčkobrodska.
The contemporary phenomenon of folk-art healing in Havlíčkobrodsko
Keywords: léčitelství; Havlíčkobrodsko; lidové léčitelství; alternativní medicína; byliny; psychotronika; healing; alternative medicine; folk medicine; herbs; psychotronics