Katalytická oxidativní dehydrogenace 2-methylpropanalu na 2-methylpropenal v plynné fázi - Bouchal, Jan (Univerzita Pardubice, 2003)
Katalyzátory na bázi solí kyseliny fosfomolybdenové se ukazují jako vhodné pro přípravu methakrylátů. V této práci byla studována oxidativní dehydrogenace 2 methylpropanalu na 2- methylpropenal, což je jeden z mezikroků při přípravě methakrylátů, na katalyzátoru Cs2HPMo12O40. Reakce na uvedeném katalyzátoru měla velmi vysokou selektivitu na požadovaný produkt.
Catalytic oxidative dehydrogenytion of 2-methylpropanal to 2-methylpropenal in the gas phase
Keywords: 2-methylpropanal; 2-methylpropenal; heteropolysloučeniny; Oxidativní dehydrogenace; termická stabilita; Adsorpce