Palladiem katalyzované C-H aktivace karboxylových kyselin - Ráčková, Daniela (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na palladiem katalyzovanou C-H aktivaci karboxylových kyselin za přítomnosti alifatických alkenů. Navazuje na předchozí pozorování výzkumné skupiny, podle nichž může hex-1-en reagovat s 1-methylindol-3-karboxylovou kyselinou. Tato reaktivita byla potvrzena: za podmínek Metody A vzniká cyklický produkt se sedmičlenným oxepinovým kruhem. Byly systematicky porovnány čtyři kombinace substrátů (1-methylindol- 3-karboxylová nebo benzoová kyselina s hex-1-enem nebo allylbenzenem) za použití dvou katalytických systémů (Metoda A a B). Ve všech reakcích s allylbenzenem vznikaly výhradně necyklické estery - cinnamyl-1-methylindol-3-karboxylát (dosud nepopsaný) a cinnamyl- benzoát. Reakce hex-1-enu s benzoovou kyselinou byla neúčinná. Výsledky ukazují, že průběh reakce je selektivní a závislý na kombinaci substrátu a podmínek.
Palladium-catalyzed C-H activations of carboxylic acids
Keywords: palladium; C-H funkcionalizace; karboxylová kyselina; alken; kovem katalyzované reakce; řídící skupiny; palladium; C-H functionalization; carboxylic acid; alkene; metal-catalyzed reactions; directing groups