Utváření spotřebitelské sítě a konzumní jednání ve východních Čechách v druhé polovině 20. století - Šikl, Miloslav (Univerzita Pardubice, 2018)
V následující diplomové práci se pokouším zjistit, jaké bylo spotřební jednání obyvatel východních Čech ve druhé polovině dvacátého století. Hlavním cílem bylo stanovit, jaké měl možnosti dobový zákazník, jaký byl přístup obsluhy v obchodech, a hlavně odhalit, jestli byla v regionu dostatečná obchodní síť. Dále bylo důležité prozkoumat, jak se měnil samotný vývoj konzumního jednání v průběhu celého zkoumaného období. Pro práci byl zásadní především výzkum v podobě ústních rozhovorů, dále tištěné a písemné prameny.
The Creation of Consumer Networks and Consumer Behaviour in Eastern Bohemia in the Second Half of the 20th Century
Keywords: dějiny; 20. století; spotřebitelé; konzumerismus; prodavačky; nakupování; obchodní domy; východní Čechy; rozhovory; history; 20th century; consumers; consumerism; shop assistants; shopping; department stores; eastern Bohemia; interview