Problematika smyslového vnímání a zvláštní role hmatu v Aristotelově spise "De Anima" - Moučka, Michal (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato práce vznikla zejména na základě Aristotelova spisu De Anima a komentářů či knih, které se věnují právě tomuto spisu. Ve středu zájmu stojí Aristotelova koncepce smyslového vnímání. Vzhledem k šíři tématu se v práci klade důraz na hmat, čili ten ze smyslů, který je podle Aristotela hlavní a společný všem živočichům. Kromě srovnání hmatu s ostatními smyly je práce analýzou aktu hmatového vnímání.
The problematic of the sense-perception and the unique role of touch in Aristotle´s "De Anima"
Keywords: Antická filosofie; Aristoteles; De anima; smyslové vnímání; hmat; smysly; Ancient philosophy; sense perception; touch; senses