Hodnocení míry kontaminace ovzduší polycyklickými aromatickými uhlovodíky s využitím pasivního vzorkování - Lhotka, Radek (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato práce ukazuje možnosti využití pasivního vzorkování při sledování úrovně znečištění ovzduší vybranými látkami na dvou blízkých lokalitách. Jako sorpční médium byla při monitoringu polycyklických aromatických uhlovodíků využita polyuretanová pěna. Díky skutečnosti, že pasivní vzorkovače ovzduší jsou levné, nenáročné na odbornou obsluhu a zároveň velmi jednoduché na provoz, (k jejich fungování není zapotřebí elektrická energie) staly se vhodným prostředkem pro sledování znečištění ovzduší na globální úrovni. Další část práce se věnuje výpočtům a studiu parametrů, které ovlivňují využitelnost metody diagnostických poměrů. Mezi tyto parametry patří například volba vhodného diagnostického poměru pro danou lokalitu nebo vývoj hodnot diagnostických poměrů v průběhu roku. Poměry jednotlivých perzistentních organických polutantů přítomných v ovzduší se staly více či méně vhodnou metodou používanou k určování zdrojů těchto látek v životním prostředí. Cílem této práce je také studium odchylek spojených s využitím techniky diagnostických poměrů (například rozdílné reaktivity vybraných zástupců polycyklických aromatických uhlovodíků přítomných v poměru).
Assessment of air contamination by polycyclic aromatic hydrocarbons using passive sampling
Keywords: perzistentní organické polutanty; polycyklické aromatické uhlovodíky; pasivní vzorkování ovzduší; diagnostické poměry; toxický ekvivalentní faktor; persistent organic pollutants; polycyclic aromatic hydrocarbons; passive air sampling; diagnostic ratios; toxic equivalency factor