Analýza veřejné volby - Rohlenová, Michala (Univerzita Pardubice, 2009)
Volby jsou v moderní demokracii jedním z rozměrů naplňování lidských práv v podmínkách reprezentativní vlády. Tato teze však neznamená, že každé volby jsou demokratické a že jsou realizací lidských práv. Diplomová práce se zabývá teorií veřejné volby. Soustřeďuje se na volby v České republice a volební systémy, které se u nás používají. Také zjišťuje názory na danou problematiku u náhodně vybraného vzorku obyvatel na základě dotazníkového šetření.
The public choice analysis
Keywords: veřejná volba; volby; volební systémy; Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR; Senát Parlamentu ČR; Český statistický úřad; dotazníky; public choice; elections; electoral systems; Chamber of deputies of the Parliament of the CR; Senate of the Parliament of the CR; Czech Statistical Office; Questionnaires