Vývoj dětí v předškolním věku v návaznosti na sociální zázemí - Bělínová, Karolína (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce se zabývá tím, jaké faktory a procesy jsou dle názorů informantek klíčové pro zdravý vývoj předškolního dítěte. Rozhovory byly realizovány se zaměstnankyněmi soukromé mateřské školy sídlící v Praze a dále s matkami dětí do této mateřské školy v současnosti docházejících nebo těch dětí, které jí navštěvovaly v minulosti. Další část bakalářské práce se zabývá rozdíly mezi soukromým a veřejným vzdělávacím sektorem a tím, jak jsou tyto rozdíly vnímané tázanými informantkami. Cílem bakalářské práce je analyzovat názory a interpretace dotazovaných informantek, jak nahlíží na procesy a faktory, které mohou negativně nebo pozitivně ovlivňovat vývoj dítěte předškolního věku.
Development of preschool children in relation to social background
Keywords: děti v předškolním věku; soukromý vzdělávací sektor; veřejný vzdělávací sektor; mateřská škola; předškolní vzdělávání; vývoj dítěte; koncept habitu a kapitálů; preschool child; private education sector; public education sector; kindergarten; preschool education; child's development; concept habits and capitals