Intracelulární sondy a jejich využití - Pulkrábková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá intracelulárními fluorescenčními sondami. V úvodu této práce je popsán princip fluorescence a rozdělení fluoroforů. Následné kapitoly jsou věnovány principu vzniku reaktivních forem kyslíku a dále jsou zde probrány jednotlivé fluorescenční sondy pro detekci příslušných látek. Jako další je zde popsána důležitost udržení hodnoty intracelulárního pH s následným popisem daných fluorescenčních pH sond. V závěru této bakalářské práce je popsána funkce mitochondriálního membránového potenciálu a jsou zde uvedeny nejpoužívanější fluorescenční sondy pro detekci mitochondriálního membránového potenciálu.
The use of intracellular probes
Keywords: fluorescence; fluorescenční sondy; mitochondriální membránový potenciál; pH; reaktivní formy kyslíku.; Fluorescence; fluorescent probes; mitochondrial membrane potential; reactive oxygen species.