Prevence a dodržování léčebného režimu u pacientů s osteoporózou - Vakulová, Jitka (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce je zaměřena na prevenci a dodržování léčebného režimu u pacientů s osteoporózou. Práce je strukturována do dvou celků – teoretického a praktického. Teoretická část je zaměřena na vymezení klíčových pojmů souvisejících s onemocněním osteoporózou – diagnostika, léčba, prevence. Výzkumná část má charakter monitorovací a zahrnuje interpretaci zjištěných výsledků a návrh opatření k prevenci. Empirický výzkum byl prováděn v nemocnici krajského typu, byla použita výzkumná metoda elementární analýzy sběru dat a dotazníkového šetření u pacientů s osteoporózou. Hlavním přínosem této práce by mělo být zformulování vlastního návrhu na implementaci racionálního řešení k prevenci osteoporózy, kde je kladen především důraz aktivního přístupu pacienta k životosprávě a na základě výsledků výzkumu předpovědět možný směr vývoje prevence osteoporózy u pacientů do budoucna. V závěru práce je poukázáno na splnění cíle práce a dále návrh k zajištění vyšší úrovně prevence onemocnění osteoporózou.
Prevention and treatment regimen keeping in patients with osteoporosis