Termo-fyzikální vlastnosti chalkogenidových materiálů - Včeláková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2025)
Hlavním cílem této předložené práce je studium termo-fyzikálních vlastností chalkogenidových materiálů. Chalkogenidové materiály připravené klasickou metodou byly zkoumány pomocí několika experimentálních technik. Viskozitní chování materiálů bylo zkoumáno pomocí termomechanické analýzy, nanoindentace, v oblasti skla a podchlazené taveniny, a pomocí kapilární metody (PAMFT) v oblasti taveniny. Všechny získané hodnoty viskozity byly proloženy pomocí standardních tříparametrových viskozitních modelů. Na základě Angellova grafu byla jednotlivá složení porovnána mezi sebou. Strukturní relaxace byla zkoumána pomocí termomechanické analýzy (TMA) a pomocí diferenční skenovací kalorimetrie (DSC). Získané TMA nebo DSC křivky byly proloženy Tool-Narayanaswamy-Moynihan (TNM) modelem a parametry tohoto modelu byly získány pomocí fitovacího programu. Metody založené na principu měření vyhlazování pravidelné sinusoidní mřížky o jedné periodě, pomocí mikroskopie atomárních sil nebo transmisních optických měření, byly použity k získání rychlostní konstanty v několika různých složeních. Také nanoindentace byla použita k získání rychlostní konstanty, ale pouze v jednom složení. Na základně literárních zdrojů, bylo rozhodnuto, který děj je řídícím procesem při vyhlazování vtisknuté mřížky. Mnohé ze získaných experimentální výsledků byly publikovány v několika vědeckých článcích.
Thermophysical properties of chalcogenide materials
Keywords: chalkogenidové sklo; tenké vrstvy; viskozita; TMA; nanoindentace; rozpad pravidelné periodické struktury; strukturní relaxace; Chalcogenide glass; Thin films; Viscosity; TMA; Nanoindentation; Surface grating decay measurements; Structural relaxation