Optimalizace metody pro stanovení látek typu katecholaminů - Portychová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato diplomová práce je zaměřena na optimalizaci metody stanovení vybraných metabolitů katecholaminů (metanefrinů) v plazmě včetně úpravy biologické matrice. Jsou zde popsány základní informace o katecholaminech, jejich metabolismu, výskytu v lidském těle i potravinách a možnostech stanovení. Dále jsou v práci zmíněny informace o tumoru feochromocytomu, který může způsobit zvýšení hladin sledovaných metabolitů katecholaminů. Stanovení metanefrinů je jedním ze způsobů diagnostiky tohoto tumoru.
Optimisation of Analytical Method for Determination of Catecholamine-Type Substances
Keywords: katecholaminy; metanefriny; feochromocytom; plazma; extrakce tuhou fází; HPLC; catecholamines; metanephrines; pheochromocytoma; plasma; solid phase extraction