RUTH KLINGER. Svědkyně jedné epochy - Vlčková, Olga (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato práce se věnuje zapomenuté herečce, novinářce a posléze vysoké státní úřednici Ruth Klinger (1906 - 1989). Začíná obdobím od jejího narození v roce 1906, důraz je kladen především na její uměleckou kariéru ve dvacátých až čtyřicátých letech a končí rokem 1953, kdy hrdinka pracovala v diplomatických službách. Klinger se narodila v Praze do židovské německojazyčné rodiny. Díky antisemitským útokům v roce 1919 zemřela její matka. A právě ztráta rodinného zázemí a život bez jistot provázely Klinger po většinu sledovaného období. Její velkou jistotou však byl příklon k sionismu a jednoznačné uvědomění si židovské identity. Za profesi si Ruth Klinger zvolila herectví. Vystudovala pražskou německou Akademii pro hudbu a dramatická umění v Praze a posléze odešla (1926), jako většina německojazyčných herců té doby, do centra divadelního dění, Berlína. Zde založila kabaret Kaftan hrající v jidiš. V roce 1933, po nástupu Adolfa Hitlera k moci, Klinger emigrovala do Palestiny, kde pokračovala v umělecké tvorbě. Po konci druhé světové války se Klinger vrátila do rodného města, kde zjistila, že téměř celá rodina zahynula v koncentračních táborech. Po znárodnění a vítezství komunistické strany si Klinger uvědomila, že o domov v Československu definitivně přišla. Vzdala se také své původní profese herečky a začala pracovat ve službách nově vzniklého Státu Izrael.
RUTH KLINGER. A Witness of an Era
Keywords: herečka; sionismus; židovské divadlo; Actress; Sionism; Jewish Theatre