Příčiny rozvoje a diagnostika Crohnovy choroby - Marečková, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2012)
Náplní mojí bakalářské práce bylo seznámit čtenáře s Crohnovou chorobou, jejími příznaky a příčinami toto střevní zánětlivé onemocnění způsobující. Během vypracování svojí bakalářské práce jsem sice příčinu způsobující toto autoimunitní střevní onemocnění neobjevila, ale pokusila jsem se o vypracování stručného přehledu možných činitelů či faktorů spolupůsobících v patogenezi CD. Jelikož se jedná o autoimunitní onemocnění se stoupající incidencí především u mladých lidí a bohužel i dětí myslím, že je třeba zamyslet se nad dosavadním životním stylem i nad tím, jak se jeho provozování odráží na zdraví nás všech.
Causes and diagnostics of Crohn's disease
Keywords: autoimunitní střevní onemocnění; střevní imunitní systém; Crohnova choroba- diagnostika; léčba; epidemiologie a popis onemocnění; autoimmunity intestinal disease; intestinal immune systém; Crohn disease- diagnostics; medical treatment; epidemiology and characterization of disease