Parametry jakosti svařování vysokopevnostních materiálů při stavbě autokaroserií - Konečný, Michal (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce se zabývá aplikací vysokopevných ocelí používaných pro bezpečnostní prvky karoserií osobních vozů. V textu práce je popsán rozsáhlý experiment vedoucí ke zjištění optimálních svařovacích parametrů homogenního spoje dvou druhů základního materiálu. Následně jsou prezentovány výsledky studia svařitelnosti těchto materiálů, kdy parametrem hodnocení je statická pevnost, velikost mechanické práce a velikost hloubky vniknutí elektrod do základního materiálu. Výsledkem práce je vytvoření výpočetního programu, který je schopen automaticky, dle zadaných vlastností základního materiálu, vypočíst hodnoty optimálních svařovacích parametrů s uvedením procentuální hodnoty vlivů jednotlivých faktorů.
Parameters of the quality of welding high strength materials in the construction of car bodies
Keywords: high stress steels; dotted resisted weld; DOE; welding parameters; vysocepevnostní oceli; bodové odporové svary; DOE; svařovací parametry