Schillerova teorie estetické výchovy - Čermáková, Dominika (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce se zabývá nejprve představením Schillera a prostředí, v jehož rámci tvořil a na jehož podněty reagoval. Dále představuje rozbor samotného díla Listy o estetické výchově a především jeho nejdůležitějších pojmů, kterými jsou estetická výchova a mravní stát. Zakončení práce je formou úvahy o možném přesahu Schillerova konceptu do života společnosti 21.století. Cílem celé práce je vyzdvižení myšlenky estetické výchovy jako životaschopné idee, která je z etického hlediska často opomíjena.
Theory of aesthetical education by Friedrich Schiller
Keywords: mravní stát; estetická výchova; krása; svoboda; hravý pud; moral state; aesthetical education; beauty; freedom; calling for play