Arcobacter spp. – patogen, který uniká naší pozornosti - Šilha, David (Československá společnost mikrobiologická, 2016)
Bakterie rodu Arcobacter patří do čeledi Campylobacteraceae a jedná se o gramnegativní zakřivené tyčinkovité bakterie. Rody Campylobacter a Arcobacter lze kultivačně odlišit, kampylobaktery zpravidla vyžadují kultivaci při teplotě 42 °C za mikroaerofilních podmínek, arkobaktery dobře přežívají nižší kultivační teploty (15–30 °C) a prostředí atmosféry kyslíku. Tyto bakterie mohou způsobovat onemocnění gastrointestinálního traktu, v některých případech se závažným klinickým obrazem, u jedinců, kteří nejsou imunokomprimováni je průběh lehčí nevyžadující antibiotickou léčbu.
Arcobacter spp. – pathogen that escapes our attention
Keywords: Arcobacter spp.; patogen; bakteriální infekce; Arcobacter spp.; pathogen; bacterial infection