Prevence atelektáz po operaci plic - Aulická, Nikola (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato diplomová práce se zaměřuje na možnosti prevence atelektáz po operaci plic. Teoretická část je soustředěna především na anatomii a fyziologii plic a definuje pojem atelektázy. Dále se zabývá diagnostikou, terapií a prevencí atelektázy, a též možnostmi péče před a po operaci plic, zahrnuje vývoj péče a změny, které pomohly před vznikem atelektázy, a také se zabývá jednotlivými typy operací. Druhá část mé diplomové práce se věnuje samotným kvantitativním šetřením. Cílem této práce bylo zjistit možnosti prevence atelektáz po operaci plic, a to jak poskytovanou péči před a po operaci vnímají pacienti v nemocnicích, ve kterých probíhalo výzkumné šetření. K tomuto výzkumu byly použity anonymní dotazníky, na jejichž základě proběhla analýza výsledků, jež nám charakterizovala možnosti prevence před a po operaci plic.
Prevention atelectasis after lung surgery
Keywords: atelektáza; operace plic; rehabilitace; edukace; předoperační péče; pooperační péče; atelectasis; lung surgery; rehabilitation; education; pre-operative care; post-operative care