Analýza Cd a Sn v kapalných vzorcích nanesených na pevné podložce pomocí spektroskopie laserem buzeného mikroplazmatu (LIBS) - Freibauerová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2015)
V rešeršní části této diplomové práce je řešena problematika analýzy Cd pomocí techniky spektroskopie laserem buzeného plazmatu (LIBS). Zvláštní pozornost je věnována analýze Cd v kapalných vzorcích a technikám jejich úpravy před vlastní analýzou. Experimentální část této práce je orientována na stanovení kadmia (Cd) v kapalných vzorcích nanesených na pevný nosič. Diskutována je volba pracovních podmínek LIBS spektrometru a příprava vzorků před vlastní analýzou. Je navržen způsob kalibrace LIBS spektrometru, vhodná technika úpravy vzorků a jsou stanoveny limity detekce této metody.
Using laser induced breakdown spectrometry (LIBS) for analysis of Cd and Sn in the liquid samples deposited on the solid support
Keywords: Laser induced breakdown spectroscopy; cadmium; liquid sample; filter paper; solid support; optimizing of sample preparation; conditions of analysis; kadmium; kapalný vzorek; spektroskopie laserem buzeného plazmatu; příprava vzorku; podmínky analýzy