Použití UWB radaru na silničním vozidle pro rozpoznání obrazu člověka - Šafařík, Martin (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato disertační práce popisuje možnosti využití konkrétního ultraširokopásmového radaru na silničním vozidle pro lokalizaci a v některých případech i pro přibližné zobrazení siluet osob nebo objektů, které se poblíž vozidla nacházejí. Popisovaný systém by mohl zvýšit bezpečnost chodců. Jsou zde uvedeny vybrané metody sběru radarových dat a především pak metody pro zobrazení snímané scény. Práce se zabývá simulací a měřením odrazných vlastností lidského těla z různých úhlů pomocí UWB signálu. Dále jsou navrženy algoritmy pro zobrazení siluety člověka, který se pohybuje. Práce se také zabývá optimálním rozložením antén tak, aby v přijatých signálech bylo co největší množství informací o cíli. Součástí práce je rovněž experiment s lokalizací pohybu člověka z jedoucího vozidla.
Application of vehicle-mounted UWB radar for human image recognition
Keywords: UWB; ISAR; radary; rekonstrukce obrazu; ochrana chodců; zpětná projekce; radars; image reconstruction; pedestrian protection; back projection