Vlastnosti hydraulického tlumiče vozidel - Koreisová, Gabriela; Koreis, Josef (Univerzita Pardubice, 2006)
V příspěvku je proveden výpočet časového průběhu kmitání kola a kmitání karoserie při přejezdu klínové překážky. Pneumatika vozidla je modelována jako pneumatická pružina s nelineární charakteristikou a s nenulovým koeficientem tlumení. Systém obsahuje dvojčinný hydraulický tlumič. Závěs kola vozidla tvoří dvě vahadla paralelogramu, mechanická šroubová pružina, dvojčinný hydraulický tlumič a kolo s pneumatikou. Je porovnán vliv použití jednočinného a dvojčinného hydraulického tlumiče a vliv rychlosti jízdy na průběh kmitání karoserie nad kolem.
Properties the hydraulic car-damper
Keywords: jednočinné hydraulické tlumiče; dvojčinné hydraulické tlumiče; kmitání kola a karoserie; výpočet časového průběhu