Reflexe akutní pooperační bolesti v kresbě dětského pacienta - Řezníček, František (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce je zaměřena na reflexi akutní pooperační bolesti prožívané dětským pacientem prostřednictvím tematické kresby. Teoretická část obsahuje přehled pěti nejčastějších chirurgických zákroků prováděných u dětských pacientů, charakteristiku akutní pooperační bolesti a metody využívané pro její hodnocení. Dále diagnostické možnosti dětské kresby a přehled psychologie a významů symbolů a barev. Základní prvkem praktické části je pilotní studie obnášející tematické kresby akutní pooperační bolesti a polostrukturovaný rozhovor. Stěžejním cílem byla obsahová analýza tematické kresby z pohledu použitých symbolů a barev. Získaná data byla analyzována, vyvozena v závěrech cílů, konfrontována s odbornou literaturou, doplněna o zjištěné limity práce a doporučení pro následné možnosti rozšíření průzkumu.
Reflection of acute postoperative pain in the drawing of a child patient
Keywords: dětská chirurgie; akutní pooperační bolest; diagnostika; kresba; symbol; barva; pediatric surgery; acute postoperative pain; diagnosis; drawing; symbol; color