SEKVESTRAČNÍ PROSTŘEDKY: OD FOSFÁTŮ K BIODEGRADABILITĚ - Bayerová, Petra; Burgert, Ladislav; Černý, Michal (Univerzita Pardubice, 2019)
Sekvestrační prostředky patří mezi textilní pomocné prostředky. Jsou nedílnou součástí detergentů a využívají se v různých technologických procesech v textilním průmyslu i v řadě dalších odvětví. V současné době se zvyšují nároky na používané sekvestrační prostředky. Změny v technologiích, v použitých surovinách a ekologické důvody vedou k výrobě nových druhů těchto chelatačních prostředků. Dosud používané látky jsou nahrazovány novými biodegradabilními prostředky. Tato práce se zabývá porovnáním starších a nových typů sekvestračních prostředků a hodnocením jejich sekvestrační kapacity, což je jedna ze základních charakteristik pro tyto látky, která byla stanovena srážecí zákalovou titrací.
Sequestering agents: from phosphates to biodegradability
Keywords: sekvestrační prostředky; sekvestračmí kapacita; nové typy sekvestrantů; sequestering agent; sequestering capacity; new types of sequestrants