Nádorová transformace buněk - Orlíková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářská práce poskytuje ucelený přehled o procesech vedoucích k přeměně zdravé buňky na buňku nádorovou. V první části jsou shrnuty základní procesy, kterými buňka musí během nádorové transformace projít. Zároveň se v této práci nachází stručné shrnutí základních typů tumorů. Následně je popsána změna v metabolismu, kterou musí buňka projít, aby přežila v pozměněném nádorovém mikroprostředí. To je v práci také popsáno. Na závěr jsou zmíněny procesy, kterými se buňka dokáže bránit v případě, že hrozí vznik nádorového bujení. Celá práce shrnuje především aktuální informace o nádorovém onemocnění.
Tumor cell transformation
Keywords: nádorová buňka; nádorové bujení; transformace buněk; metabolismus; mikroprostředí; tumor cell; tumor growth; cell transformation; metabolism; microenvironment