Výskyt pádů a zlomenin u nemocných s cévní mozkovou příhodou a prevence pádů v monitorované zdravotní péči. - Vodvářková, Petra (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce se zabývá výskytem pádů a jejich následků, zejména zlomenin, u pacientů po cévní mozkové příhodě za rok 2008. Záměrem teoretické části práce je popis cévní mozkové příhody, jejíž následky jsou častou příčinou pádů. Cévní mozková příhoda je uváděna jako rizikový faktor pro pád pacienta. Teoretická část popisuje problematiku pádů, jejich výskytu, následků a prevenci pádu v nemocniční a domácí péči. Empirická část má za úkol zjistit výskyt pádů a jejich následků u pacientů po cévní mozkové příhodě, kteří byli ošetřeni z důvodu cévní mozkové příhody nebo pádu po cévní mozkové příhodě v Pardubické krajské nemocnici a.s. nebo následně v Léčebně dlouhodobě nemocných v Rybitví. Výsledky výzkumného šetření by měly napomoci zmapovat stav pádů a jejich následků u pacientů po cévní mozkové příhodě v Pardubicích a blízkém okolí, a upozornit na případné nedostatky v péči či na skupiny pacientů se zvýšeným rizikem.
Occurence of falls and fractures in patients with cerebrovascular accident and prophylaxis of falls in monitored medical care.
Keywords: riziko pádu; úraz; zlomenina; výskyt; cévní mozková příhoda; fall risk; accident; fracture; occurrence; cerebrovascular accident