Komplexní restaurování konvolutu starých tisků - Šimunová, Kristína (Univerzita Pardubice, 2023)
Cílem bakalářské práce bylo zrestaurovat konvolut tisků Historia Cýrkewnj Eusebia a Historia Cýrkewnj Kassiodora z roku 1594, jež byly tištěny v Starém Městě Pražském v dílně Daniela Adama z Veleslavína. Začátek této práce se ve stručnosti věnuje osobě a tiskárně Daniela Adama z Veleslavína. Dále je objekt podrobně zdokumentovaný po typologické a typografické stránce. Zdokumentovaný je i popis poškození, jež poukazuje na havarijní stav konvolutu. Postup restaurování kromě standartních kroků popisuje i ty méně standartní nebo doposud pro restaurování knih nepoužité. Jedná se např. o techniku tzv. "thread by thread" ("nit na nit") pro vyspravování textilních mezivazných přelepů nebo šití na původní vazy. Cílem samotného restaurování bylo zachovat co nejvíce původního, a to bylo i splněno.
The Complex Restoration of a Convolute of Old Prints: Historia Cýrkewnj Eusebius and Historia Cýrkewnj Kassiodorus from the year 1594
Keywords: převazba; barokní vazba; konvolut; Daniel Adam z Veleslavína; technika "nit na nit"; šití na původní vazy; Klucel G; book rebinding; baroque bookbinding; convolute; Daniel Adam Veleslavín; "thread by thread" technique; sewing on original cords; Klucel G