Jednoduchá správa rozlehlé počítačové sítě s OS UNIX - Kopecký, Luboš (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato práce se v první části zabývá nalezením vhodného hardware a virtualizačního nástroje, nad kterým následně poběží všechny klientské či serverové systémy, v druhé části hledá vhodný nástroj pro automatickou správu rozlehlé počítačové sítě na systémech typu Unix a tento nástroj následně do sítě vzniklé ve virtuálním prostředí implementuje. Na základě znalostí jsou implementována řešení, které mají proces instalace i následné správy systému co nejvíce automatizovat.
Simple administration of an extensive computer network with the UNIX OS
Keywords: Debian; Lenny; Ubuntu; Lucid; Gentoo