Chronický únavový syndrom - příčiny vzniku a hledání klinicky významných biomarkerů - Kašparová, Jitka (Univerzita Pardubice, 2012)
V této práci jsou shrnuty dostupné souhrnné informace o problematice chronického únavového syndromu. Onemocnění, jež pacienty s touto diagnózou vylučuje ze svých každodenních činností, má významný dopad na jejich fyzickou aktivitu a psychiku. Práce shrnuje charakteristiku onemocnění, symptomatologii a rizikové faktory při jejím vzniku. Obsahem je také problematika etiologie v různých oblastech patofyziologie, jako jsou mikrobiologie, imunologie, endokrinologie či neurologie. Dále jsou uvedeny hodnotící kritéria pro diagnózu chronického únavového syndromu a součástí jsou i doporučené diagnostické testy včetně metod a postupů hledání klinicky významných biomarkerů. Z hlediska terapie, kde se jedná především o symptomatickou léčbu, jsou podány informace o možnostech zlepšení psychické i fyzické kondice pacientů s touto diagnózou.
Chronic fatigue disease - pathogenesis and searching for new clinically important biomarkers
Keywords: chronický únavový syndrom; etiologie; diagnostické testy; kritéria; chronic fatigue syndrome; etiology; diagnostic tests; criteria