Koordinační sloučeniny stabilizované funkcionalizovanými 1,2,4-triazolovými N-heterocyklickými karbeny - Turek, Jan (Univerzita Pardubice, 2014)
V rámci této disertační práce byly připraveny tři nové N-heterocyklické karbenové (NHC) ligandy obsahující 1,2,4-triazolový motiv. Mezi těmito ligandy je nejzajímavější funkcionalizovaný NHC ligand, u nějž je jeden z dusíkových atomů vázaných na karbenové centrum substituovaný alifatickou aminovou skupinou. Tento ligand byl využit v první části studia reaktivity při syntéze rhodných komplexů. Studium struktury připravených komplexů prokázalo předpokládanou flexibilitu funkční skupiny, díky níž může docházet buď k monododentátní nebo k bidentátní vazbě karbenového ligandu k atomu kovu.
Metal complexes stabilized by functionalized 1,2,4-triazole-based N-hetercocyclic carbenes
Keywords: N-heterocyklické karbeny; rhodné komplexy; palladnaté komplexy; komplexy mincovních kovů; N-heterocyclic carbenes; rhodium(I) complexes; palladium(II) complexes; coinage metal complexes