První fáze života Visegrádské smlouvy 1991 - 1997 - Bašta, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce mapuje vznik, činnost a význam Visegrádské skupiny V-4 - středoevropského společenství čtyř států: České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska v letech 1991 - 1997. Nastiňuje situaci po sametové revoluci v listopadu 1989, zachycuje rozpad sovětského bloku a snahu o odstranění přetrvávajících sovětských struktur (RHVP a Varšavská smlouva). Sumarizuje důležité body spolupráce, které zásadně ovlivnily nejen činnost tohoto společenství, ale také účastnické země jako takové. Rozpracovává spolupráci diplomatických sborů členských států při tvorbě deklarací na nejvýznamnějších summitech, nechybí ani názory a postřehy čelních osobností, bez kterých by tato instituce dozajista neexistovala. Dílo se dotýká problematiky Evropské unie a prvních integračních pokusů zmíněných států (přípravy a podpisy významných smluv) či jejich následného vstupu. V textu nechybí rovněž srovnání s podobnými typy společenství v Evropě jako jsou Benelux nebo Severská rada. V práci také můžeme najít vyjádření sousedních států České republiky a jejich názory na Visegrád a českou mezinárodní politiku. Důležitý je také pohled z hlediska samotných členů, který můžeme naleznout na konci práce. Závěr obsahuje zhodnocení významu spolupráce V-4, dosažené výsledky a ohlasy u nás i ve světě.
The first phase of life of the Visegrad treaty 1991 - 1997
Keywords: Visegrádská smlouva; Integrace; mezinárodní spolupráce; společenství; deklarace; Evropská Unie; summit; stagnace; Visegrad treaty; Integration; international cooperation; community; declaration; European Union; summit; stagnation