Vliv podmínek srážení na syntézu hydroxyapatitu a jeho korozně inhibiční vlastnosti - Šimková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2017)
Hlavním cílem této diplomové práce je zjištění vlivu podmínek srážení a dopování ionty Mg, Zn a Al na syntézu hydroxyapatitu, jeho vlastnosti a antikorozní efektivitu. Diplomová práce je zaměřena na vliv podmínek srážení (poměr Ca/P; pH; rychlost srážení dihydrogenfosforečnanu amonného) na syntézu hydroxyapatitu a též na vliv dopování ionty hořčíku, zinku a hliníku do struktury hydroxyapatitu a následně vyhodnocení jejich adaptace ve struktuře. Pro možnou aplikaci připravených vzorků jsou provedeny průběžné a zrychlené korozní testy.
Effect of the synthesis conditions on synthesis of hydroxyapatite and its corrosion inhibition properties
Keywords: koroze; fosforečnanové pigmenty; hydroxyapatit; podmínky srážení.; corrosion; phosphate pigments; hydroxyapatite; precipitation conditions.