Vzdělanostní struktury, společenský a kulturní život v pevnostním městě: příklad Hradce Králové na přelomu 18. a 19. století. - Lenderová, Milena (My University, 2020)
Studie je zaměřená na průběh posledních let osvícenského století v pevnostním, krajském, královském a věnném městě Hradci Králové, kdy i zde, v lokalitě s koncentrací škol. důstojnictva, klétu a úřednictva docházelo k formování moderního českého národa.
Educational Structures, Social and Cultural Life in a Forteress Town: Hradec Králové at the Turn of the 18th and 19th Centuries
Keywords: města; osvícenství; Hradec Králové; vzdělanání; četba; divadlo; towns; the Enlightenment; Hradec Králvé; education; reading; theater