Místní Agenda 21 a role veřejnosti v plánovacích procesech - Baťková, Jana (Univerzita Pardubice, 2009)
Diplomová práce je věnovaná problematice místní Agendy 21 a role veřejnosti v plánovacích procesech. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je věnována vymezení pojmů jako je udržitelný rozvoj a místní Agenda 21, jejich historii a postavení v České republice. Následně je charakterizována role veřejnosti v plánovacích procesech dle místní Agendy 21 a popis jednotlivých možností technik se zapojením občanů. Dále navazuje praktická část, kdy na příkladu čtyř municipalit je charakterizována participace veřejnosti a popis jednotlivých akcí, které municipalita realizuje se zapojením veřejnosti. Závěrečná komparace porovnává zapojování veřejnosti v jednotlivých obcích dle kategorií a kritérií Oficiální evidence místních Agend 21.
Local Agenda 21 and the role of citizens in the planning process
Keywords: Local Agenda 21; Sustainable Development; techniques of participation of the citizens; participation of citizens; Official evidence of Local Agenda 21; Místní Agenda 21; Udržitelný rozvoj; techniky zapojování veřejnosti; participace veřejnosti; Oficiální evidence místních Agend 21