Měření nosní průchodnosti pomocí flowmetrie a klasifikace endoskopického obrazu nosní dutiny - Knížek, Zdeněk; Vodička, Jan; Jelínek, Jiří; Režný, Zdeněk (Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2019)
Přístrojová objektivizace nosní průchodnosti nepatří na mnoha pracovištích mezi standardní vyšetřovací metody v běžné praxi. Je to zejména díky skutečnosti, že současné možnosti měření míry nosní obstrukce vyžadují spolupráci od pacienta, jsou časově náročnější, přitom jejich výsledek nemusí být až tolik nápomocen v diagnostice. Společně s firmou Elmet, spol. s r.o. a Technickou univerzitou v Liberci byl vytvořen flowmetr – jednoduchý přístroj k měření nosní průchodnosti. Cílem práce je představit přístroj a novou klasifikaci nosní obstrukce.
Nasal Obstruction with Flowmeter and Classification of Nasal Endoscopic Evaluation
Keywords: nosní neprůchodnost; nasal obstruction; flowmetrie; klasifikace endoskopického obrazu; flowmetry; classification of nasal endoscop