Obraz Nových náboženských hnutí v médiích. Situace v ČR v letech 1989-2009 - Králová, Nikol (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato práce se zabývá vlivem médií a antikultovních organizací na veřejný obraz nových náboženských hnutí mezi českou společností, tedy tím, jak je tento obraz vytvářen a jak se měnil v průběhu let 1989-2009. Zvláštní místo zde bude mít také obecný popis fungování novinářské tvorby, manipulační strategie, které novináři při popisu nových a nezavedených náboženských skupin používají, ale i popis průběhu tvorby "velké kauzy". První kapitola je zaměřena na samotná masmédia. Je tu vysvětleno, jak média pracují, jaké jsou typy médií a jaká je jejich funkce ve společnosti. Samozřejmostí je také popis mediálních účinků a jejich vlivu na jednotlivce i celou společnost. Druhá kapitola nabídne úvahu nad tím, jakou roli při vytváření mediálního obrazu hrají religionisté a antikultovní organizace. Nastíníme zde zároveň problematiku definice a užívání pojmů "nová náboženská hnutí", "sekta", "kult". Zároveň je tu představeno několik problematických tvrzení, ke kterým se novináři při své práci uchylují, a která mají největší vliv na zkreslení obrazu nových náboženství. Závěrečná třetí kapitola shrnuje celý výzkum, nabízí typologii mediálních manipulací a náhled do tvorby tzv. "velké kauzy" kolem nových náboženských hnutí.
Image of new religious movements in media. Situation in Czech Republic 1989-2009
Keywords: nová náboženská hnutí; masmédia; vymývání mozku; stereotypy; antikultovní hnutí; new religious movements; mass media; brainwashing; stereotypes; anticult movements