Péče o sakrální stavby na Orlickoústecku od poloviny 19. století po současnost - Hanzlová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2019)
Tématem diplomové práce je Péče o sakrální stavby na Orlickoústecku od 19. století po současnost. I přes velký zájem o historii a architekturu sakrálních staveb na území České republiky zůstal Orlickoústecký region v tomto ohledu dosud opomíjen. Proto je cílem této práce seznámit její čtenáře, na příkladu šesti kostelů, které se nalézají v Orlickoústeckém regionu, nejen s jejich architektonickými a stavebními prvky, ale také s péčí, která byla těmto stavbám věnována ve vymezeném období. Práce je uvedena stručným vývojem památkové péče na území České republiky od 19. století do současnosti, kdy jsou zmíněny i významné osobnosti, které stály u zrodu tohoto oboru a svou činností napomohly k jejímu rozvoji. Jádrem práce je kapitola věnovaná katalogům daných kostelů, kdy jsou jednotlivé stavby popsány na základě rozsáhlého terénního průzkumu a odborné literatury. Tato část je doprovázena náčrty a půdorysy staveb v textu, ale i rozsáhlým přílohovým aparátem s podrobnou fotodokumentací.
Heritage Conservation and Sacral Buildings in the District of Ústí nad Orlicí since 1850
Keywords: Orlickoústecko; památková péče; sakrální stavby; kostely; 19.-21. století; Kostel sv. Vavřince v Čenkovicích; Kostel sv. Matouš v Červené Vodě; Kostel sv. Bartoloměje v Jablonném nad Orlicí; Kostel sv. Archanděla Michaela v Králíkách; Kostel Narození Panny Marie v Mlýnickém Dvoře; Kostel sv. Josefa Kalasánského v Moravském Karlově; preservation of monuments; sacral monuments; churches; 19th - 21st century; the Church of st. Vavřinec in Čenkovice; the Church of st. Matouš in Červená Voda; the Church of st. Bartoloměj in Jablonné nad Orlicí; the Church of st. Archangel Michael in Králíky; the Church of the Birth of Panna Maria in Mlýnický Dvůr; the Church of st. Josef Kalasánský in Moravský Karlov